Yakalama kararı olan kişinin evi aranır mı?
Adli arama; şüpheli veya sanığın veya başka kişilerin üzerinde, eşyasında, konutunda, işyerinde veya diğer yerlerde, onları yakalamak ve suç delillerini elde etmek amacıyla yapılabilir (CMK m. 116).
Arama kararı hakim onayına sunulur mu?
CMK’nın 127. maddesi, arama sonucunda el koymanın gerçekleşmesi halinde, eşyanın ancak hâkim onayına sunulması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Dolayısıyla CMK’ya göre, el koyma ile sonuçlanmayan ve gecikme tehlikesi bulunan bir arama işleminin hâkim onayına tabi olması gerekmez (Yerdelen, 2006:95).
Arama kararı neleri kapsar?
CMK’nın şüpheli veya sanığın aranmasını düzenleyen 116. maddesinde, “Yakalanabileceği veya suç delili elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa; şüpheli veya sanığın üstü, eşyaları, evi, işyeri veya kendisine ait diğer yerler aranabilir.” hükmü yer almaktadır.
Arama kararı sözlü olabilir mi?
Mahkeme kararı olmadan el koymanın bu açıklaması CMK’nın 127/3. maddesinde de yer almaktadır. Bu hükümlere göre; aramanın hukuka uygun olabilmesi için yazılı emir veya emir gerektiği, sözlü emirle arama yapılamayacağı konusunda şüphe yoktur.
Yakalama kararı çıktıktan sonra ne olur?
Tutuklama, şüpheli veya sanığın kontrol altına alınması anlamına gelir ve infazla son bulur. Yakalamadan sonra bu tedbir başka bir tedbire dönüşebilir. Tutuklama ve gözaltı tedbirleri, doğası gereği şüpheli veya sanığın hareket özgürlüğünü kısıtlar.
Kimlerin üstü aranmaz?
Bir avukat, Yargıtay’ın yargı yetkisine giren bir suç işlerken yakalanmadığı sürece aranamaz.”
Arama kararı ne zaman kalkar?
Yetkili makamın kararı yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur. Hâkim, el koymadan itibaren 48 saat içinde kararını açıklar. Aksi takdirde el koyma kendiliğinden kalkar…”
Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?
‘(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, olayın vakıalarını ve ön itirazları tespit etmek için gerekli görürse tarafları dinler; bundan sonra tarafların iddia ve savunmalarında uzlaştıkları veya uzlaşamadıkları noktalar tek tek tespit edilir.
Mal varlığına el konulması ne demek?
Müsadere nedir? (CMK m. 123 – m.
Arama kararı nereden öğrenilir?
PTT entegrasyonu ile tebligat aşamaları UYAP’tan takip edilebilmektedir. UYAP ve KİHBİ entegrasyonu sağlanarak kolluk kuvvetlerinin aranan şahısları (hakkında yakalama veya gözaltı kararı bulunan) doğrudan UYAP üzerinden sorgulayabilmesi sağlanmıştır.
Ev araması hangi saatlerde yapılır?
Bir arama emri genellikle herhangi bir resmi amaç için çıkarılabilir. Ancak, gece evde, işte veya diğer kapalı yerlerde arama yapılamaz. Gece, gün batımından bir saat sonra başlayan ve gün doğumundan bir saat öncesine kadar süren zamandır.
Daimi arama kararı kim verir?
V. Fiilin Cumhuriyet savcısı tarafından suç olarak kabul edilmesi ve fiili işleyen şüphelilerin tespit edilememesi hâlinde, yetkili Cumhuriyet savcısı tarafından daimi arama kararı verilir.
Arama kararına itiraz edilebilir mi?
Kanun veya yönetmeliklere aykırı aramalar hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı aramaya itiraz, yetkili ceza mahkemesine 7 gün içinde yapılmalıdır.
Savcı sözlü emir verebilir mi?
Cumhuriyet savcısı, ceza soruşturma memurlarına yazılı talimatlar verir; acele hallerde sözlü olarak da talimat verir.
Arama kararını kim talep eder?
Hakim: Kolluk kuvvetleri tarafından düzenlenen ve aramanın makul sebeplerini ve gerekçelerini içeren talep yazısı, aramanın yapılacağı yerin mahalli mülki amirine yazılı olarak verilir. Mülki amir, kolluk kuvvetlerinin bu talebini makul görürse, arama emri için hakime başvurur.
Hangi hallerde ev araması yapılır?
CMK’nın 118. maddesinde, 119/1. maddede olduğu gibi, geceleyin evde arama yapılamaz. “Polis memurları, yargı kararıyla veya yakın tehlike varsa Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, Cumhuriyet savcısına ulaşılamazsa polis memurunun yazılı emriyle arama yapabilir.
Yakalama kararı olan kişiye ne yapılır?
Tutuklanan kişi veya yakınları, tutuklama emrine veya gözaltı emrine itiraz etme hakkına sahiptir. Bir tutuklama emri veya gözaltı emri, itiraz hakkının kullanılmasıyla iptal edilebilir. Bir itiraz hakkı kullanılırsa, itirazı incelemekle sorumlu makam, tutuklamanın makul olup olmadığını inceleyecektir.
Yakalama kararı olan kişi kaçarsa ne olur?
Tutuklanan kişinin kaçması halinde, tutuklu veya hükümlünün firarına ilişkin hükümler uygulanamaz. Çünkü tutuklanma ihtimali yüksek olsa bile, hakkında henüz yakalama kararı yoktur.
Arama izni olmadan ev aranır mı?
Toplumdaki vatandaşları ilgilendiren bir soru da polis memurlarının mahkeme arama emri olmadan bir eve zorla girip arama yapmalarına izin verilip verilmediğidir. CMK’nın 119. maddesine göre polis ve jandarma, mahkeme kararı veya savcılıktan yazılı arama emri olmadan kapalı dairelere giremez.