İçeriğe geç

Malatya Arguvan Ilçesi Alevi Mi

Malatya’da Aleviler nerede?

Alevilerin yoğun olduğu ilçeler Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ ve Hekimhan’dır. Yeşilyurt ve Darende ilçe ve köylerinde yaşayan Alevilerin sayısı azdır. Pütürge’de Alevilerin yaşadığı sadece dört köy vardır.

Malatya Arapgir Alevi mi?

Bölgenin jeolojik yapısı nedeniyle yerleşim yerleri birbirinden ayrılmıştır. Şehre 15 km uzaklıktaki bu Alevi köyü, orijinal yapısını kaybetmemiş olması nedeniyle görülmeye değerdir. Sağlam ve kayalık bir zemin üzerine kurulmuş olan köyde 780 yıllık bir “Cem Evi” bulunmaktadır.

Arguvan’ın kaç tane köyü var?

Malatya’nın nüfus yoğunluğu en az olan ilçesi Arguvan’dır. İlçenin bir beldesi, Yoncalı, bir belediyesi, 46 köyü, 4 mahallesi ve 73 mezrası vardır. Arguvan ilçe merkezi sürekli heyelanlar nedeniyle iki kez değişmiştir. Yeni yerleşim yeri eskisine 2 km uzaklıktadır. Kuzeyde yer almaktadır.

Malatya Arguvan ismi nereden gelir?

Bizans kaynaklarında 4. yüzyıldan itibaren Argaous ismiyle anılır. Argaûn ismi 8. yüzyıldan itibaren Arap kaynaklarında geçer. Kelimenin her iki biçimi de çoğuldur ve “Argas” veya “Argavs” anlamına gelir. Argawan ismi 11. yüzyıl Ermeni kroniklerinde kullanılır.

Malatya Arguvan’da Alevi var mı?

Arguvan, Ermeni, Kürt, Alevi ve Sünni kimliklere sahiptir. Bu kadar geniş bir kimliğe sahip olan Arguvan, küçük bir Türkiye olarak düşünülebilir.

En çok Alevi köyü nerededir?

Türkiye’de Alevi köylerinin en fazla olduğu il Sivas’tır.

Malatya Arapgir hangi Türk boyu?

Arapgir’in eski adı Daskuza’dır. Daskuza (Arapgir) çevresindeki en eski yerleşim yerlerinden biridir ve Malatya ili kadar eski sayılabilir. Arapgir’in ilk sakinleri Muşkilerdir.

Malatya Doğanşehir Alevi mi?

Şehir, Sünni vatandaşların ve Kürt-Alevi vatandaşların birlikte yaşadığı bir yerleşim alanıdır ve bugüne kadar etnik ve mezhepsel çatışmalar/gerginlikler gözlemlenmemiştir. Nüfus dağılımı dikkate alındığında, nüfusun yaklaşık %85’inin Sünni ve %15’inin Kürt/Alevi olduğu tahmin edilmektedir.

Hekimhan Malatya Alevi mi?

Hekimhan, Türk, Kürt ve Alevi kökenli insanlara ev sahipliği yapmaktadır. Dini farklılıkları olan bu gruplar, bölgede kardeşçe birlikte yaşamaktadır ve ortak bir kültürel anlayışı benimsemiştir. O, Alevidir.

Arguvan ağzı ne demek?

Makam Dışı, kendine özgü bir lehçe yapısı ve telaffuzu olan ve “Arguvan Ağzı” ve “Arguvan Havası” olarak bilinen kırık havalar ve uzun havalardan oluşur. Bu türküler çoğunlukla aşk, yuva özlemi, ölüm, ayrılık ve gurbet gibi dünyevi temaları işler.

Arguvan ne zaman ilçe oldu?

Cumhuriyetin ilanı ile Malatya’ya merkez ilçe olarak bağlanmış, 1954 yılında ise merkezi Tahir bucağı olan Arguvan adıyla Malatya iline bağlı bir ilçe olmuştur.

Arguvanda ne yetişir?

Arguvan’daki iklim koşulları lavanta için de uygun. Bu, ekime uygun olmayan nadas arazilerin kullanımına dair önemli bir örnek. Malatya’da üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler işlenip yurtdışına satılabilir. “Arguvan’da bu tür ürünler geliştirilirse bir endüstri de ortaya çıkar” dedi.

Akçadağ Türk mü?

Çakıllıpınar, Malatya ilinin Akçadağ ilçesine bağlı bir ilçe olup nüfusu Kürt kökenlidir. Köyün eski adı Bilaman’dır. Kürecik (Kepez ilçesi) merkezine 8 km, Akçadağ’a 37 km ve Malatya’ya yaklaşık 72 km uzaklıktadır.

Arguvan kelimesinin anlamı nedir?

Nüfus. Görüldüğü üzere ilçe nüfusunda önceki yıllara göre hızlı bir düşüş yaşanmıştır.

Arguvan mı erguvan mı?

Erguvan (Cercis siliquastrum), baklagiller familyasından (Fabaceae) 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken bir çalıdır. L., Sp. Pl.: 374 (1753).

Aleviler en çok nerede olur?

Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.

Malatya Durulova Alevi mi?

Durulova ilçesi Alevi etnik yoğunluğuna sahip olduğundan, hem dini hem de din dışı orijinal müzik uygulamaları vardır. Durulova sakinleri Sinemilli ocağıyla bağlantılıdır.

Malatya kale Alevi mi?

İlçenin tamamı Sünni Kürt olup, bir Alevi Kürt köyü hariç.

Malatya Hekimhan Alevi mi?

Hekimhan, Türk, Kürt ve Alevi kökenli insanlara ev sahipliği yapmaktadır. Dini farklılıkları olan bu gruplar, bölgede kardeşçe birlikte yaşamaktadır ve ortak bir kültürel anlayışı benimsemiştir. O, Alevidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir