İçeriğe geç

Âraz Ne Demek Tdk

Âzâr ne demek TDK?

TDK’ya göre azar kelimesi “paylaşmak” anlamına gelir. Ancak azarlamak, sert konuşmak veya incitici sözler söylemek anlamına gelir. Birinin hatası yüzünden ona sert sözler söylemek, azarlamak anlamına gelir.

Arapça araz ne demek?

Araz, sözlükte “sonradan ve tesadüfen oluşan, ansızın ortaya çıkan ve varlığı sürekli ve zorunlu olmayan bir durum” olarak tanımlanıyor; “hastalık, felaket” anlamına geliyor.

Araz nasıl yazılır?

Dilimize Arapçadan gelen araz kelimesi hem gerçek anlamda hem de gerçek anlamda kullanılır. Kelimenin ilk anlamı bir şeyin gerçekleşmesi için gereken niteliktir. Araz aynı zamanda işaret anlamına da gelir. Kelimenin sıfat hali “rastlantısal” olarak yazılır.

Ahraz ne demek TDK Sözlük?

Ahraz kelimesi halk arasında sağır ve dilsiz anlamına gelir. Ahraz kelimesi dilimizde sıfat olarak kullanılır. Özellikle Anadolu’da yaygın olan dilsizlik hali, hem dilsiz hem de sağır olma durumuna verilen isimdir. Genellikle dilsiz insanlar için kullanılan bir kelimedir.

Azerbaycan dilinde azar ne demek?

79. Cincin (Goranboy): Çöl Kuşu (s. 80). 80. Cincip (Zaqatala): Sessiz, sessiz (s. 80). 81. Cire-Cire (Ağdaş): Parça parça (s. 80).

Âh u zâr ne demek?

Ahuzar kelimesinin anlamı; inleme, iç çekme, sızlanma, sızlanma veya şikâyet etme olarak tanımlanmaktadır. Zayıf veya rahatsız edici bir ses çıkararak bu şekilde şikâyet veya sızlanmaya “Ugh” denir.

Aras mı ARAZ mı?

Aras Nehri (Azerice: Araz, Ermenice: Արրքքքր, Farsça: ارس, Kürtçe: Erez), Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde doğan, Kura Nehri’ne dökülerek Hazar Denizi’ne dökülen bir nehirdir.

Araz Kürt ismi mi?

Araz ismi Arapça kökenlidir.

Araz ismi caiz mi?

Aras ismi, İslam’ın temel prensiplerine veya inançlarına aykırı hiçbir anlam içermediği için İslami açıdan makbul kabul edilmektedir.

Araz ne demek islam?

İslam filozofları ise tözün karşıtı olarak tesadüfü kullanmışlardır; geçici olan, hemen yok olan, bir tabiatı ve sebebi olmadığından ancak tözler sayesinde var olabilen, var olduğunda geçici olup kesin bir bilgiyle bilinemeyen şeyler için kullanılmıştır (Kindî, 2002: 240; İbn Sînâ, 1963: 25-26).

Araz nedir örnek?

Arapça kökenli bir kelime olan Araz’ın sözlük anlamı işarettir. Hukukta ev ve araba gibi gayrimenkuller arazi olarak adlandırılır. Tasavvufta varlıklar iki kısma ayrılır: araz ve cevher. Başka bir varlığın varlığını gerektiren her şeye araz denir.

Araz ismi hangi dil?

Araz ismi Türkçe ve Farsça kökenli bir isim olup pek çok farklı anlamı bulunmaktadır.

Ahraz Kürtçe mi?

Bu Osmanlı Türkçesi kelimesi, Arapça أَخْرَس‎ (ʾaḫras, “dilsiz”) kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu Arapça kelime, خ ر س‎ (ḫ rs) kökünden türemiştir.

Angut ne demektir?

Kuşlar için de geçerli bu, onları her zaman göremezsiniz. Çok utangaç bir hayvan olmalarına rağmen, eşinin cansız bedeninin başında bekleyen Angut kuşu, ona elinizi uzatsanız bile kaçmaz. Oradan, ne dediklerini biliyorsunuz: “Angut gibi görünme.” Keşke herkes önemsediği insanlara Angut gibi bakabilse.

Bağnaz demek ne demek?

Fanatik kavramı, bir fikre veya inanca körü körüne bağlı kalan ve kendisinden başka kimseyi düşünmeyen kişi anlamına gelir.

Azar ismi ne anlama gelir?

Bu isim, eski Türk inançlarında önemli bir yer tutan ateş elementinin gücünü ve ışığını sembolize ediyor olabilir. Ayrıca, ateşin temsil ettiği tutku, enerji ve dönüştürücü güç gibi niteliklerle de ilişkilendirilebilir.

Azref anlami nedir?

(ﺍﻇﺮﻒ) Sıf. (ar. ẓarāfet aẓref “zarif olmak” kökünden) Çok (daha, en, çok) zarif: Ah, aslında övgü biçiminin aşırı olmasını severim (…) Bana göre daha zarif ve daha az zarif hiçbir şey yoktur (Ahmed Vefik Paşa).

Âvâre ne demek TDK?

Vare, Farsça kökenli bir kelime olup işsiz, çaresiz, aylak anlamına gelir. Avare aynı zamanda bir bilezik türünün adıdır (TDK).

Azze ne demek kökeni?

(ﻋﺰّ) (Ar. ‘izzet “üstün ve yüce olmak” fiilinden gelen çekimli fiil) “Kutsal olsun” anlamına gelir ve Türkçe’de padişahlar için klişe dua ifadelerinde, fermanlarda ve sikkelerde kullanılır: Azze ensâruhû: “Yardımcıları çok olsun” anlamına gelir. Sultanlar için fermanlarda kullanılır. Azze ismuhû: Adı kutsal olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir